Zaređen novi gospićko-senjski biskup Zdenko Križić

Zaređen novi gospićko-senjski biskup Zdenko Križić

FOTOGALERIJA

KARDINALOVA HOMILIJA

KARDINALOVA HOMILIJA - AUDIO

Na isti dan kada je papa Ivan Pavao II. potpisao bulu o njezinu osnutku, Gospićko-senjska biskupija 16 godina kasnije dobila je novog biskupa, mons. Zdenka Križića, prvog hrvatskog biskupa iz reda karmelićana.


 
Svečanost biskupskog ređenja u gospićkoj katedrali Navještenja Gospodinova predvodio je zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić, u zajedništvu s vrhbosanskim nadbiskupom kardinalom Vinkom Puljićem, apostolskim nuncijem u Republici Hrvatskoj Alessandrom D'Erricom, predsjednikom Hrvatske biskupske konferencije, zadarskim nadbiskupom Želimirom Puljićem, suzarediteljima – riječkim nadbiskupom Ivanom Devčićem i apostolskim administratorom i dosadašnjim gospićko-senjskim biskupom Milom Bogovićem, s većinom biskupa Hrvatske biskupske konferencije, biskupima iz Bosne i Hercegovine, Slovenije, Srbije i Bugarske, te s oko 100 svećenika i mnoštvom vjernika i hodočasnika iz Hrvatske i BiH. Euharistijskom slavlju prisustvovali su i predsjednik Hrvatskoga sabora akademik Željko Reiner, izaslanik predsjednice Republike Hrvatske gđe Kolinde Grabar Kitarović g. Nikica Valentić, te predstavnici županijskih, gradskih i općinskih vlasti.


 
Nakon službe riječi, mons. D'Errico pročitao je Apostolski nalog (Papinu bulu) o imenovanju mons. Zdenka Križića novim gospićko-senjskim biskupom. U buli potpisanoj 4. travnja 2016. godine, Papa je izrazio želju da novoimenovani biskup Križić povjerene vjernike napasa riječju, a iznad svega primjerima dobrih djela, nastojeći poput Božanskog Učitelja prije činiti nego poučavati (usp Dj 1,1).
 
Homiliju u euharistijskom slavlju izrekao je kardinal Bozanić, koji je na početku kazao kako nam maloprije otpjevan himan O dođi, Stvorče, Duše Svet, te pročitan Apostolski nalog zorno očituju što je to Crkva, utemeljena na zaglavnom kamenu Isusu Kristu, vođena Petrom naših dana, papom Franjom.
 
Ističući da se danas prvi put slavi biskupsko ređenje u gospićkoj katedrali, Kardinal je rekao kako nam sve ovo što slavimo i doživljavamo daje jače shvatiti i osjetiti što to znači biti ucijepljen u veliko otajstvo, u tu ljubav Isusovu za njegovu Zaručnicu, za Crkvu.


 
Osvrnuo se na riječi koje je na svojoj posljednjoj generalnoj audijenciji 27. veljače 2013. godine uputio papa Benedikt XVI, govoreći da je jedino Dobri Pastir onaj koji vodi i usmjeruje svoju Crkvu.
 
Ova biskupijska Crkva Gospićko-senjska, nastavio je, nije ni Milina ni Zdenkova, nije ni naša, ona je prije svega Gospodinova. Mjera novosti biskupske službe je uvijek i samo u vjernosti Kristu i njegovoj Radosnoj vijesti te apostolskoj predaji – kazao je Kardinal.
           
Izrazivši novoimenovanom biskupu svoju molitvenu blizinu i zajedništvo, Kardinal je naglasio kako je jedan od prvotnih dojmova novoga biskupa da ga, od imenovanja pa nadalje, toliki u njegovoj biskupiji, kao i oni izvan nje, promatraju, govore o njemu, iščekuju što će učiniti.

Ipak, smatra Kardinal, važnije od toga je spoznaja da ga njegova Crkva nosi molitvom. Od danas pa ubuduće, u vremenu što ti ga Bog podari, neće biti dana da netko ne moli za tebe, posebno u bogoslužju. Božji narod, mnogi o kojima se ne govori, niti piše, jednostavne, ali velike duše pred Bogom, mole i molit će za tebe.To je snaga Crkve, to je činjenica o kojoj treba razmišljati i koja, kao zalog pred Bogom, treba biti ugrađena u život i službu biskupa u njegovom odgovornom darivanju za povjerene mu vjernike, bez zadrške – napomenuo je.
 
Crkva te poziva i šalje u novu misiju – poručio je Kardinal biskupu Križiću, podsjećajući da je po milosti Duha Svetoga pozvan da djeluje kao biskup u punini sakramenta svetoga Reda: „Po tvojoj će službi sam Trojedini Bog, savršena Ljubav, susretati ljude i privlačiti ih k sebi, jer Bog sam dostaje, kako glasi tvoje biskupsko geslo.“
 
Kardinal je pred biskupa Križića stavio lik svetog pastira Crkve u hrvatskom narodu blaženog Alojzija Stepinca, koji je na svojoj koži osjetio trnovit put kojim mora da stupa katolički biskup. Zaključujući svoju homiliju, Kardinal je biskupu Križiću zaželio da ljubi Crkvu koja mu je povjerena, te da djeca i mladi, siromasi i bolesni, osamljeni i stariji, napušteni i poniženi u njemu prepoznaju oca, brata i prijatelja.
 
Nakon Kardinalove homilije, uslijedio je obred ređenja. Nastavak euharistijskoga slavlja, od „Vjerovanja“ vodio je novi gospićko-senjski biskup Zdenko Križić.Poslije popričesne molitve, prigodne riječi uputili su predsjednik HBK mons. Puljić, generalni vikar Gospićko-senjske biskupije mons. Tomislav Šporčić, te apostolski administrator i dosadašnji gospićko-senjski biskup Mile Bogović, koji je, kako je rekao, pomagao teško podizanje biskupije na noge, te za vrijeme svog biskupovanja budio ponos na mučeničke crte u povijesti hrvatskog kršćanstva i ukazivao na mučenički sjaj na licu Hrvatske, o čemu svjedoči projekt Crkve hrvatskih mučenika na Udbini.Svom je nasljedniku poručio kako će imati suradnike u kleru koji ima svojih odlika i slabosti, ali u njemu nema nekih podijeljenosti i grupašenja. Osjetio sam da je taj kler otporan na loše inicijative a osjetljiv za dobre. Svi te oni rado prihvaćaju kao svoga biskupa, a u tom kleru ostajem i ja jer si od danas moj biskup i pastir; od danas ćemo svi moliti za biskupa našega Zdenka - zaključio je biskup Bogović.


 
Prije završnog blagoslova, zahvalni govor uputio je biskup Križić, rekavši svojim vjernicima da se vidi kao osoba koju Gospodin poziva da ide zajedno s njima, s nadom da steknu veće iskustvo njegove ljubavi, njegova dara nutarnje slobode, ljepotu crkvenosti, bogatstvo svetih otajstava, sklad zajedništva, novost evanđelja.


 
Ovi prelijepi krajevi, na kojima se prostire naša biskupija ne smiju biti prostori s kojih se narod iseljava, prostori koji ne nude perspektivu mlađim naraštajima. To treba promijeniti. Oslonimo se jedni na druge, a svi zajedno na Boga koji nas ljubi – kazao je biskup Križić.
 
Liturgijsko pjevanje predvodio je katedralni zbor Svete Cecilije, pod vodstvom vlč. Josipa Šimatovića i uz orguljsku pratnju Karle Tripalo.
 

 Tiskovni ured Zagrebačke nadbiskupije