[TRODNEVNICA I MLADA MISA VLČ. ANTONIJA ŠTENGLA - PRVI DAN]

[TRODNEVNICA I MLADA MISA VLČ. ANTONIJA ŠTENGLA - PRVI DAN]

[PRVI DAN TRODNEVNICE]

Prvog dana trodnevnice svetu misu je predslavio i propovijedao vlč. Petar Tisaj, župni vikar u župi Svih Svetih, Sesvete. Tijekom svete mise blagoslovio je albu koju će mladomisnik nositi u nedjelju.

U svojoj propovijedati vlč. Tisaj protumačio nam je prispodobu o talentima iz današnjeg Evanđelja, pojasnivši nam da ona ne govori o našim sposobnostima, nego o našim krivim slikama o Bogu. Sluga koji je zakopao svoj talenat na Boga gleda kao na nepravednog gospodara koji uzima plodove tuđeg rada, a sebe vidi kao roba. On bježi od Boga kao nekad Adam, u strahu, odbijajući Božji dar i Božju ljubav. Pogrešna slika o Bogu pretvara se u pogrešnu sliku stvarnosti oko nas, gdje čovjek umjesto dara vidi prijetnju i u strahu od neuspjeha zakapa svoje talente. 

Ali ako upoznamo Boga koji je ljubav, onda i sami počinjemo vjerovati u ljubav, u dar, mogućnost da nešto besplatno primimo i da nešto besplatno damo, bez skrivenih interesa. 

Na kraju, vlč. Petar predočio nam je da su i sakramenti, kao i talenti besplatni Božji dar, i da se njima trebamo služiti kako bismo širili radosnu vijest o Božjoj spasiteljskoj ljubavi. 

Svetu misu animirao je dječji zbor naše župe "Samoborski Krijes" s voditeljicom Lovorkom Grbac i sviračicom Petrom Razum. Nakon mise uslijedilo je kratko druženje u župnom dvorištu. 

Sutra, na drugi dan trodnevnice, svetu misu u 19h predvodi i propovijeda vlč. Ivan Vujević, župni vikar u župi Uznesenja BDM, Zagreb, Stenjevec. Prije svete mise molimo krunicu od 18:30h.