PREMINUO VLČ. JURAJ ŽUPANČIĆ

Umirovljeni svećenik Zagrebačke nadbiskupije velečasni Juraj Župančić preminuo je u noći s 28. na 29. prosinca u Općoj bolnici u Zadru u 77. godini života i 52. godini svećeništva. Sprovodni obredi održat će se u ponedjeljak 2. siječnja u 12.30 na gradskom groblju Otruševec, a nakon sprovodnih obreda sprovodna misa bit će u Župnoj crkvi svete Anastazije u Samoboru.

Velečasni Juraj Župančić rođen je 25. rujna 1946. godine u Maloj Rakovici. Osnovnu školu pohađao je do četvrtoga razreda u područnoj školi u Mirnovcu, a više razrede osnovne škole u matičnoj školi u Samoboru. Nakon završene osmoljetke ulazi u Dječačko sjemenište u Zagrebu na Šalati, gdje je pohađao Interdijecezansku srednju školu za spremanje svećenika, danas Nadbiskupsku klasičnu gimnaziju, u kojoj je 1966. godine maturirao. Kao svećenički kandidat Zagrebačke nadbiskupije upisao je filozofsko-teološki studij na Katoličkom bogoslovnom fakultetu u Zagrebu, na kojem je diplomirao 1976. godine. Za svećenika Zagrebačke nadbiskupije zaredio ga je zagrebački nadbiskup kardinal Franjo Kuharić.

Svoje svećeničko služenje započeo je kao župni vikar u Župi svetog Nikole Biskupa u Koprivnici gdje je kapelansku službu obnašao tri godine, nakon čega je imenovan upraviteljem Župe Rođenja Blažene Djevice Marije u Svetoj Mariji pod Okićem gdje je službovao 22 godine, od 1974. do 1996. godine. Potom je šest godina službovao u Koprivnici, a 2002. zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić imenovao ga je župnikom u Župi svetog Josipa Radnika u Klinča Selima i Zdenčini, gdje je župničku službu obavljao do 2016. godine, kada je zbog zdravstvenih razloga upućen na bolovanje.

Zbog kanonske je dobi umirovljen 2021., a iste je godine 26. rujna u Župi Anastazije Mučenice u Samoboru proslavio svoju zlatnu misu – 50. obljetnicu svećeništva.

Umirovljeničke dane provodio je na području Župe svetog Kasijana u Sukošanu, gdje je kao svećenik u miru pastoralno pomagao. 

Sprovod vlč. Jurja Župančića biti će u ponedjeljak, 02. siječnja 2023., u 12:30 sati na Gradskom groblju u Otruševcu..

Sveta misa zadušnica slavit će se u 14:00 sati u crkvi Svete Anastazije u Samoboru.

Izvor: Radio Samobor

Foto: arhiva Župa sv. Anastazije