Pomozite svojoj djeci da zavole misu

Pomozite svojoj djeci da zavole misu

Kao prvo, djeca trebaju biti prožeta osjećajem poštovanja prema misi prije nego što ih dovedemo u crkvu. To je nešto što se ne postiže prijetnjom prije ulaska u crkvu, nego usađivanjem takvog stava tijekom zajedničke molitve kao i cjelokupnim kućnim ozračjem. Djeca koja shvaćaju da je pohađanje mise uzvišeni trenutak u životu njihove obitelji, bez obzira na to što još uvijek mogu zadavati muke roditeljima, postupno će početi shvaćati potrebu pristojnog ponašanja u crkvi.
Roditelji se ne bi trebali ustručavati kada je riječ o tome da djeca za svoje ponašanje tijekom mise snose nekakve posljedice. Neki roditelji vežu ponašanje tijekom mise uz sustav nagrađivanja: odlično ponašanje donosi čokoladnu krafnu, a osrednje ponašanje običnu. Za neprihvatljivo ponašanje nema nikakve krafne. Međutim, da bi ovo bilo uspješno, roditelji se uvijek trebaju držati svog dijela dogovora.

Jedan drugi, hvalevrijedan pristup postupanju s malom djecom u crkvi jest pružati im obilje nježnosti držanjem u naručju, grljenjem i maženjem. Vrlo je vjerojatno da dojenčad i mališani koji takvu fizičku naklonost povezuju s crkvom poslije neće praviti probleme.

Ali čak i maloj djeci misa može biti fascinantna, posebice ako su roditelji dovoljno mudri da sjednu u prvi red odakle djeca mogu gledati što se zbiva. Jer misa je drama, liturgijska drama u odjeći punoj boja, često okružena cvjetnim aranžmanima i svijećama. Čak i dijete koje je premaleno da bi moglo razumjeti išta od onoga što se događa može za sebe naći nešto zanimljivo u tome.

Otac jednostavno treba odlutalu pozornost svog djeteta vratiti na obred pokazujući mu što se događa. Ako dijete nije koncentrirano na zbivanja na misi, ono se dosađuje ili je uplašeno morem nepoznatih glava oko sebe, ili se osjeća napušteno usred grupe nepoznatih ljudi dok jedan od roditelja odlazi primiti svetu pričest.

Roditelji bi trebali nositi svoje dijete sa sobom kada idu na svetu pričest, a mnogi svećenici danas u toj prilici udijele djetetu blagoslov, što pomaže da se dijete osjeća uključeno u zbivanja oko sebe.

Neki možda dvoje oko toga treba li poučavati dijete tijekom mise. Ali nema razloga zašto otac ili majka ne bi došapnuli djetetu kratko objašnjenje onoga što se u različitim trenutcima tijekom mise zbiva. Na taj način roditelji ispunjavaju jednu od obveza laičkog svećeništva: vjersko poučavanje vlastite djece.

iz knjige Barbeau, Clayton C.: Glava obitelji, Verbum, Split