NEDJELJA MUKE GOSPODNJE - CVJETNICA, 10. travnja 2022.

NEDJELJA MUKE GOSPODNJE - CVJETNICA, 10. travnja 2022.

NEDJELJA MUKE GOSPODNJE - CVJETNICA

10. travnja 2022.

1. SVETE MISE U ŽUPNOJ CRKVI

NEDJELJOM: 8, 9.30, 11 i 19 sati

RADNIM DANOM: 19 SATI

 

2. NEDJELJA MUKE GOSPODNJE – CVJETNICA

Danas slavimo Cvjetnicu – Nedjelju Muke Gospodnje. Uz redovite svete mise u župnoj crkvi, popodne u 15 sati molimo pobožnost križnog puta na Anindolu, od kapele sv. Ane do kapele sv. Jurja. Po završetku križnog puta, u kapeli sv. Jurja slavit ćemo svetu misu. Na ulazu u crkvu, prije svih svetih misa, kao i kod kapele sv. Jurja, možete nabaviti maslinove grančice uz prilog za Župni Caritas.

 

3. ISPOVIJED U VELIKOM TJEDNU

Za vjernike koji se nisu stigli ispovijediti bit ćemo na raspolaganju za ispovijed u ponedjeljak, utorak i srijedu od 18 sati. Na Vazmeno trodnevlje (četvrtak, petak i subotu) te na Uskrs NEMA ispovijedi.

 

4. CARITASOVE KOŠARICE

Zahvaljujemo na svakom daru u nepokvarljivoj hrani i novcu za korisnike našeg Župnog Caritasa. Vaš dar još možete predate do srijede prijepodne u crkvi ili Župnom uredu.

 

5. SLAVLJE SVETOG VAZMENOG TRODNEVLJA

Na Veliki četvrtak svi svećenici nadbiskupije u prijepodnevnim satima slavimo misu posvete ulja i obnavljamo svoja svećenička obećanja u zajedništvu s našim nadbiskupom i pomoćnim biskupima u crkvi sv. Ivana XXIII u zagrebačkoj Dubravi. Navečer slavimo misu Večere Gospodnje u 19 sati. Nakon svete mise molimo pobožnost Getsemanske ure do 21 sat. Crkva je otvorena do ponoći za osobnu pobožnost i molitvu u tišini.

Na Veliki petak ne slavi se sveta misa. Dan je to kada se spominjemo Kristove muke i smrti na križu. Obrede Muke Gospodnje započinjemo u 19 sati. Novčani dar na Veliki petak namijenjen je potrebama uzdržavanja Božjeg groba u Jeruzalemu. Na Veliki petak za sve vjernike obvezan je post i nemrs.

 

Na Veliku subotu Crkva također ne slavi svetu misu. Od 8 sati crkva će biti otvorena za pohod i molitvu pred Božjim grobom.

Tijekom popodneva, od 14 sati, po našim kapelama i križevima krajputašima, tradicionalno ćemo blagosloviti uskrsnu hranu, a u našoj Župnoj crkvi to ćemo učiniti u 18 sati. Raspored blagoslova možete vidjeti na oglasnoj ploči te na web i facebook stranici Župe.

U predvečerje Uskrsa, u subotu u 20 sati započinjemo najsvečanije slavlje cijele liturgijske godine, Vazmeno bdijenje kojim ulazimo u slavlje Uskrsa. Obred započinje ispred crkve blagoslovom ognja i uskrsne svijeće. Za obnovu krsnih obećanja, ispred crkve moći ćete pribaviti svijeće. Nakon Vazmenog bdijenja mogućnost je blagoslova hrane.

 

6. NEDJELJA USKRSNUĆA GOSPODNJEG – VAZAM

Na svetkovinu Uskrsa svete mise su u 6.30, 8, 9.30, 11 i 19 sati. Nakon prijepodnevnih misa bit će mogućnost blagoslova uskrsne hrane.

 

7. ŽUPNA KATEHEZA

Župna kateheza za prvopričesnike u Velikom tjednu odvija se prema redovitom rasporedu (osim Velike subote). Za krizmanike u Velikom tjednu nema župne kateheze.

 

8. SPROVODI U VAZMENOM TRODNEVLJU

Ukoliko se dogodi smrtni slučaj moguće je obaviti obred kršćanskog ukopa, ali je strogo zabranjeno slavlje svetih misa zadušnica. Prvi dopušteni termin je Vazmeni utorak u 19 sati. Na Veliki petak i subotu ne zvone crkvena zvona do vazmenoga bdjenja.

 

9. DOKIDANJE ODREDBI VEZANIH UZ PANDEMIJU

Prema odluci našeg nadbiskupa ukidaju se, od 9. Travnja, odredbe vezane uz pandemiju.

  1. Pričest se možemo primati na oba načina, na ruke i jezik
  2. U liturgijskim slavljima ponovno se može koristiti gesta pružanja mira
  3. Na ulazu u crkvu ponovno se postavljaju posude s blagoslovljenom vodom

 

10. KATOLIČKI TISAK

Preporučujemo Katolički tisak za ovaj tjedan, posebno Glas Koncila, MAK, Kanu, Veritas, Mariju te Radosnu vijest.