NAČIN SLAVLJA SVETIH MISA U VRIJEME PANDEMIJE COVID-19 U ŽUPI SVETE ANASTAZIJE MUČENICE - SAMOBOR

NAČIN SLAVLJA SVETIH MISA U VRIJEME PANDEMIJE COVID-19 U ŽUPI SVETE ANASTAZIJE MUČENICE - SAMOBOR

Dragi župljani,
Mi, vaši svećenici, radujemo se ponovnoj mogućnosti slavljenja svetih misa u zajedništvu s vama. Međutim, budući da još uvijek traje pandemija i opasnost širenja zaraze i bolesti COVID-19, prema uputama našega nadbiskupa i prema preporukama HZJZ, naša će se misna slavlja i slavlja sakramenata (izuzev Prve pričesti i Krizme koje se odgađaju do daljnjega) odvijati na poseban način od nedjelje, 3. svibnja, do daljnjega. Molimo Vas da ovo pažljivo pročitate.

1. KAKO SE ULAZI U CRKVU?
U crkvu se ulazi jedan po jedan, čekajući u redu uz održavanje razmaka od 2 metra. Na ulazu se nalaze redari  koji će Vam dezinficirati ruke te Vas usmjeravati prema slobodnim i označenim mjestima u klupama u crkvi. Kad se popuni crkva ostali će biti zamoljeni da misu prate vani.   Preporuča se nositi zaštitnu masku za lice.
STARIJE I BOLESNE OSOBE TE ONE S RESPIRATORNIM TEGOBAMA NEKA OSTANU DOMA I KAO I DO SADA NEKA BUDU POVEZANE U MOLITVI SA ŽUPNOM ZAJEDNICOM.

 

 

2. KAKO SE POPUNJAVAJU MJESTA U CRKVI?
Vjernik koji ulazi u crkvu sjeda na prvo označeno slobodno mjesto odmah do oltara. Na taj se način po redu popunjavaju ostala mjesta. U jednoj klupi mogu sjediti najviše dvije osobe!!! Obitelji iz istog kućanstva (npr. supružnici ili roditelji s djecom) mogu sjesti svi u istu klupu.

 

3. MOŽE LI SE PRATITI SVETA MISA NA OTVORENOM PROSTORU IZVAN CRKVE? 
Može, dapače. Sva vrata crkve bit će otvorena i bit će uključen razglas. Na vanjskom prostoru potrebno je držati razmak.

 

4. KAKO SE PRIČEŠĆUJE ZA VRIJEME MISE?
Pričest se podjeluje na sredini crkve te ispred crkve za one koji misu prate vani. Pričest se prima isključivo na ruke pazeći također pritom na razmak priliko dolaska na pričest.

 

5. KAKO SE IZLAZI IZ CRKVE?
Iz crkve se izlazi tako da vjernici koji se nalaze u zadnjim redovima izlaze prvi, a za njima ostali. Također izlazi se na pokrajnji izlaz kod oltara sv. Ane. Za to vrijeme potrebno je pratiti upute redara da se ne stvara gužva pri izlasku. Molimo Vas da se nakon mise ne zadržavate ispred crkve.

 

6. KAKO SE PRISTUPA SAKRAMENTU ISPOVIJEDI?
Ispovjedaonice u crkvi se ne koriste do daljnjega. Umjesto njih, ispovijed je moguća vani, s lijeve strane ulaza u crkvu ili u skaristiji u slučaju kiše i lošeg vremena. Prilikom dolaska na ispovijed potrebno je dezinficirati ruke pomoću dezinfekcijskog sredstva i obavezno nositi zaštitnu masku za lice. Svi ostali koji žele pristupiti sakramentu ispovijedi, čekaju u redu na otvorenom ispred sakristije držeći razmak među sobom. Ispovijed je radnim danom od 18.00 do daljnjega.

 

7. KAKO SE ODRŽAVAJU KRŠTENJA I VJENČANJA?
Sakramenti krštenja i ženidbe dopušteni su uz poštivanje svih preporuka HZJZ (maksimalno 10 osoba). Za dogovor se treba javiti u župni ured gdje će se dati sve potrebne i detaljnije informacije. 

 

8. KADA RADI ŽUPNI URED?
Župni ured radi od utorka do petka od 9 do 11 sati. U popodnevnim satim ured je moguće kontaktirati telefonski.  Prilikom ulaska u župni ured potrebno je dezinficirati ruke pomoću dezinfekcijskog sredstva na ulaznim vratima uz obavezno nošenje zaštitne maske za lice. Ako bude više osoba ispred ureda, potrebno je držati razmak.

 

Molimo za razumijevanje i suradnju u provedbi svih mjera.