Mladi župe Samobor na duhovnoj obnovi na Prviću 13. 7. 2014.

Mladi župe Samobor na duhovnoj obnovi na Prviću 13. 7. 2014.

Postala je već tradicija da mi mladi iz naše župe pod vodstvom našeg kapelana Marija Pavića tjedan dana u mjesecu srpnju provedemo na duhovnoj obnovi u samostanu na otoku Prviću. Program je ove godine održan po treći puta, a na njemu je u tjednu od nedjelje 13. srpnja do nedjelje 20. srpnja sudjelovalo nas 32 mladih, što je najveći broj do sada.

Program je rasporedom i sadržajima bio sličan onome koji se za animatore mladih Zagrebačke nadbiskupije održava u Malom Lošinju, ali naravno prilagođen mjestu održavanja našeg susreta. Na put smo krenuli u nedjelju 13. srpnja nakon jutarnje sv. Mise u našoj župnoj crkvi. Busom smo stigli do Vodica, a onda trajektom do Prvić Luke gdje nas je dočekao i pozdravio vlč. Božo Škember, župnik župe Svete Marije od Milosti u Prvić Luci.

Nakon što smo se raspakirali, krenuli smo na večeru, a poslije večere na kupanje. Umorni od puta, ali radosni zbog dolaska na otok i sutrašnjeg dana, brzo smo zaspali. Idućeg jutra, nakon molitve i doručka, saznali smo što će sadržavati dani našeg boravka na otoku. Prva radionica je bila zajednička, na njoj smo, kao i protekle godine, „izvlačili“ svoje anđele, tj. osobu za koju molimo tokom cijelog boravka na otoku. Na ostalim radionicama bili smo podijeljeni u četiri skupine, a svaku je vodio po jedan animator. Cilj svake radionice bio je razumjeti odnosno obraditi određenu temu, a zajednička tema svih radionica bila je: ljubav.

Radionice su se održavale u dva termina: prijepodne (nakon doručka) i poslije podne (nakon ručka). S ciljem dubljeg povezivanja s Bogom i međusobno, u „slobodno vrijeme“ nakon radionica osim kupanja i odmora, imali smo prilike za molitvu, svetu ispovijed, i druge sadržaje. Svake večeri u 19 sati zajedno s drugim ukućanima samostana sudjelovali smo na Sv. Misi, a u četvrtak navečer je priređeno klanjanje pred Presvetimna otvorenom. Večeri su u pravilu bile namijenjene druženju i raznim igrama (odbojka, nogomet,skakanje u vrećama, mafija itd.).

Nakon tjedan dana duhovno obnove, sretni smo što smo se više približili Bogu te stekli jedno drugačije i predivno iskustvo. Ovim putem zahvaljujemo našem kapelanu Mariju na trudu koji je uložio u rad s nama mladima, i nadamo se da će novi kapelan nastaviti istim putem, i da ćemo se iduće godine vratiti na Prvić.

Katarina Mijatović