I bonton je proizašao iz Crkve

I bonton je proizašao iz Crkve

Giovanni Della Casa (1503 – 1556) rođen je i odrastao u Mugellu, u blizini Firenze, pohađao studije u Bologni, Firenzi, Padovi i Rimu. Bio je vrstan pjesnik i jedan od najutjecajnijih pisaca o društvenim zbivanjima svoga vremena.

Godine 1551. odlučio se povući u opatiju u blizini Trevisa gdje je i napisao svoje najpoznatije djelo ”Galateo”. Ovaj kratki traktat, u kojem autor iznosi savjete i pravila lijepog ponašanja, reflektira njegova osobna iskustva, razočaranja i ambicije, no i temeljne vrijednosti vremena u kojem je živio.

S obzirom da je to doba u Italiji vrijeme prelaska iz visoke renesanse u svijet protureformacije, i da je Della Casa imao veliku ulogu u događanjima svog vremena, njegove su lekcije posebno dragocjene i vrijedne razmatranja.

Kroz 30 poglavlja u kojima kroz različite teme daje savjete o pristojnom ponašanju, Della Casa je prvenstveno htio pokazati važnost bontona kao osnove svakog društva.

Govoreći o pravilima dobre komunikacije u društvu, Della Casa u svojoj knjizi napominje da je u razgovoru s drugom osobom najvažnije biti jasan i iskren, izbjegavati nepristojne i dvosmislene riječi, dosadne i teško razumljive teme.

Piše i o neverbalnoj komunikaciji, ophođenju s ljudima, odnosu domaćina i gosta, ponašanju za stolom. Spominje zatim pravila odijevanja koja je, kako kaže, bitno prilagoditi običajima drugih. Savjetuje čitatelje da sve što rade i govore nipošto ne smiju činiti samo iz vlastite koristi, već na zadovoljstvo onih u čijem se društvu nalaze.

Knjiga je izdana posthumno 1558., nakon čega joj se popularnost proširila diljem Europe. Postala je poznata do te mjere da je u talijanskom jeziku riječ ”galateo” počela označavati upravo skup pravila vezanih uz dobro ponašanje, te je tako stvoren i moderni talijanski izraz za dobre manire:”non conoscere galateo” u značenju – biti neuljudan.

Prevela i priredila: I.V. | Bitno.net