BOŽIĆNA ČESTITIKA

BOŽIĆNA ČESTITIKA

Dragi župljani, braćo i sestre!

Svjedoci smo života u vremenu kada je sve drugačije, sve se užurbano mijenja. Izmijenile su se naše uobičajene životne navike, nesigurnost svakodnevice obuzima strah, naša su srca nemirna, tjeskoba neprestano donosi nove izazove. Situacija epidemije koronavirusom promijenila je mnogo naših životnih navika, očekivanja i ciljeva. Sve vremenito i zemaljsko podložno je promjeni. Usmjereni smo da život živimo više u krugu svoga doma i obitelji. Radno mjesto, škola, vrtić, fakultet, crkva, športski objekti, restorani, kafići i druga mjesta više nisu prisna mjesta prijateljevanja, razmjene misli i radosnih susretanja. To je naša trenutna stvarnost. Oglasne ploče pune su obavijesti o smrti naših poznanika, prijatelja, članova obitelji koji su nas iznenada ili pak nakon duže ili kraće bolesti napustiti i preselili se Gospodinu u vječnost. Neizvjesnost o sutra guši naš polet da slobodno s puno elana i sposobnosti gradimo bolji život za budućnost. Nema okosnice koja bi pokazivala trajno rješenje u kojem bi nam bilo posvjedočeno „sve će biti dobro“.

U takvu stvarnost i neizvjesnost dolazi nam rođenje Spasitelja Isusa Krista. On nikada nije iznevjerio, razumije naše strahove, osluškuje naše planove, s nama hoda našim životnim putem. Pomaže nam razumjeti vremenito od vječnoga kako bi sve svoje pouzdanje i nadu stavili u njegove ruke. Stoga je vrlo važno pripremiti se duhovno kako bismo ojačali i bili spremni izdržati kušnje koje život neprestano stavlja pred nas. Ne klonimo duhom! Ovogodišnju pripravu kroz Došašće pokušali smo osmisliti misama zornicama, euharistijskim klanjanjima, promišljanjima, dobrim odlukama, dobrom svetom ispovijedi te radom na sebi. Božić je više od tradicije i običaja jer nas Bog pohađa rođenjem svoga Sina u obličju čovjeka koji je nama sličan u svemu osim u grijehu. To je Božji dar čovjeku te nam Bog obećava da nas nikada neće ostaviti same i bez pomoći. Ovogodišnja priprava nas snažno podsjeća da Došašće nisu samo okićeni trgovi, niti kućice s hranom i pićem, nego da smo Došašće proživjeli u njegovom punom smislu u skrušenoj pripremi srca i budnom iščekivanju Gospodina. „Srca gore, evo zore!“

Iako ove godine neće nakon Božića i božićnih blagdana odmah biti tradicionalnog pohoda i molitve u obiteljskim domovima zbog mnoge naše braće i sestara koji boluju od koronavirusa ili su u samoizolaciji, blagoslov i susret u obiteljima nećemo izostaviti. Taj susret i molitva dogodit će se na početku korizme u veljači i ožujku ako nam epidemiološka situacija bude dopuštala. Ili pak malo kasnije pred ljeto. Svi koji su obilježeni krštenjem i znakom svetoga križa pozvani su blagoslivljati svoju obitelj, svoju djecu, roditelje i starije ponajprije molitvom, a onda i osmjesima, radošću, pažnjom i ljubavlju.

Fizička distanca od bližnjih, rodbine i prijatelja neka nas ne priječi u duhovnom zajedništvu, nego neka nam bude poticaj za učvršćivanje u molitvi i miru.

            Bog je postao čovjekom, maleno dijete rođeno u štalici traži topli dom u našim srcima, traži da mu uzvratimo ljubavlju kakvom nas on ljubi. On nam donosi nadu, ljubav, radost i mir koji smo pozvani objeručke prihvatiti i na tim darovima neprestano zahvaljivati. Samo zahvalno srce može od Boga izmoliti ono što mu je potrebno. Oživimo i osnažimo obiteljsku molitvu, iskreno pouzdanje u Boga da će sve biti dobro, te da će bolest koronavirusa snagom Božje ljubavi i milosrđa ali i našim zalaganjem i odgovornošću biti uklonjena.

            Duhovno povezani sa svakim od vas, molitvom i željom za dobrim zdravljem duše i tijela  radosno vam čestitamo sretan i blagoslovljen Božić te uspješnu i Duhom Božjim ispunjenu novu 2021. godinu. Hvala za vašu molitvu, žrtvu, materijalnu podršku i za sve čime dobrotom srca oplemenjujete našu starodrevnu župu svete Anastazije mučenice u Samoboru.

            Vaši svećenici: Ivica i Marko

 u zajedništvu s braćom franjevcima te sestrama služavkama Malog Isusa   

 

Božić, rođenje Isusovo, godine Gospodnje 2020.