Kapela sv. Antuna – Gradna

Kapela sv. Antuna – Gradna

U središtu mjesta Gradne podignuta je 1933. godine kapela u čast sv. Antuna Padovanskoga. Na pročelju kapele nalazi se spomen ploča na kojoj piše: „Ovaj Božji dom je zadužbina sela Gradne posvećena uspomeni učitelja i vođe Hrvatskog naroda Stjepana Radića i sviju ostalih mučenika palih za slobodu Hrvatske.“

Unutar kapele nalaze se kip sv. Antuna i Majke Božje te lijepi fiksni oltar od mramora, jedan luster, šest vrlo lijepih i novih klupa i ormar za spremanje liturgijskog ruha i liturgijskog posuđa (jedan kalež i patena, jedna alba, tri ministrantska odijela i dvije misnice). Kapela je posljednjih godina temeljito obnovljena o trošku mjesnog odbora Gradna.

U cinkturi kapele nalazi se pločnik popločen kockama, na koji se u vrijeme mise mogu iznijeti klupe za sjedenje jer je sam objekt kapele relativno malen. Cinktura kapele je ograđena; s tri strane živom ogradom (čempresima), a s ulazne strane betonskom ogradom.

Mise se u kapeli slave svake treće nedjelje u mjesecu u 16 sati zimi i 17 sati ljeti. Na blagdan sv. Antuna, 13. lipnja, misa je u 11 sati, kao i u nedjelju koja slijedi nakon blagdana. Misa polnoćka slavi se na Badnjak u 22 sata, a blagoslov jela je na Veliku subotu u 17 sati.