Kapela sv. Ane

Kapela sv. Ane

Na brdu Tepecu smjestila se kapela sv. Ane, najmlađa od samoborskih baroknih crkvi. Izgrađena je najvjerojatnije 1751. godine, a prvi put je spomenuta u kanonskim vizitacijama 1759. godine. Kapelu je posvetio zagrebački biskup Franjo Klobušicki. Ispod kapele leži velik i krasan perivoj poznat pod imenom Anin-dol. Prozvan je tako po samoj kapeli. Kapelu sv. Ane sagradila je gospodarica samoborskoga grada Ana Jelisava Auersperg, žena generala i velikog kapetana Hrvatske krajine Herbarta Auersperga. No, zbog nama nepoznatih razloga, spomenuta Ana Jelisava nije uspjela dovršiti kapelu. Vlasnikom grada Samobora 1740. godine postaje grof Josip Antun Auersperg. Bio je to dobar i pobožan čovjek, prijatelj i dobročinitelj Crkvi i sirotinji. Čim je preuzeo samoborsko imanje, pobrinuo se da kapela bude dovršena.

Glavni žrtvenik ima vrlo lijepo izrađenu sliku koja prikazuje sv. Anu, sv. Joakima i Blaženu Djevicu Mariju. Iznad nje stoji druga, manja slika sv. Ane. Pokrajnji žrtvenici smješteni su u lađi s jedne i druge strane ulaza u svetište. Desni oltar ima u sredini uljenu sliku sv. Josipa između dvaju stupova. Drugi oltar, onaj s lijeve strane, ima sliku Žalosne Majke Božje. Nad slikama tih žrtvenika nalazi se grb obitelji Auersperg. Plemeniti dobročinitelj opskrbio je kapelu svime potrebnim za obavljanje službe Božje. Završio je i pokrio toranj kapele i pobrinuo se za dva zvona. Na većem zvonu su bili reljefi sv. Ane i Isusa s trnovom krunom na glavi. Veće zvono je postalo žrtvom svjetskog rata, a manje je puklo, pa je 1837. godine preliveno. Godine 1911. cijela unutrašnjost kapele je obnovljena. Kapelu je oslikao slikar Marko Antonini iz Zagreba. U šest polja svoda načinjene su u medaljonima slike Dobrog Pastira, Blažene Djevice Marije i četiriju evanđelista. Na stijeni povrh ulaznih vrata na jednoj je slici prikazano rođenje Isusovo i samoborski grad s rasvijetljenim prozorima u Badnju noć. Kapela je svrstana u II. kategoriju umjetničke vrijednosti.
Proštenje svete Ane najveće je u samoborskom kraju. Kapela sv. Ane opjevana je i u pjesmi „Kraj kapele svete Ane“ autora Marka Vukasovića.

Usp. Vjekoslav NORŠIĆ, Povijest župe Sv. Anastazije u Samoboru, Zagreb, 2005.