Mjesec bioetike u Samoboru : PREDAVANJE O MEDICINSKI PODPOMOGNUTOJ OPLODNJI

Mjesec bioetike u Samoboru : PREDAVANJE O MEDICINSKI PODPOMOGNUTOJ OPLODNJI

Na početku predavanja istaknuo je kako se stalno ističe da bračni par ili individua ima pravo na dijete, a ne govori se o pravima djeteta i o djetetu kao novom ljudskom biću, neponovljivom i jedinstvenom. Naglasio je i kako su novija otkrića pokazala da su mnogi razlozi neplodnosti psihičke naravi zbog stresa u kojem današnji parovi žive.

Pojasnio je i zašto se protivimo novom zakonu o medicinski pomognutoj oplodnji: zbog zamrzavanja ljudskog bića (djece), zbog toga što država uskraćuje djetetu pravo na jednog roditelja – oca, a ono ima pravo na oba roditelja, protivimo se otvaranju banke ljudskih bića u Hrvatskoj, te doniranju djece u stadiju embrija.

Pohvalio je zajedničku izjavu predstavnika vjerskih zajednica, u kojoj su se oni složno izjasnili protiv navedenog zakona. Isto tako pohvalio je i napore građanske inicijative „I ja sam bio embrij“, te preporučio dvije vrste terapije za neplodne parove: NaProTehnologija (Nature Procreative Technology) i Fertility Care metoda, koje su uspješnije u liječenju neplodnosti, te mnogo jeftinije. Nakon predavanja bila je prilika za diskusiju.

L. Grbac