Uskrsna čestitka župnika vlč. Ivice Cika

Uskrsna čestitka župnika vlč. Ivice Cika

Draga braćo i sestre, poštovani sugrađani grada Samobora! Krist je uskrsnuo! Smrt njegovu naviještamo, uskrsnuće njegovo slavimo, njegov slavni dolazak iščekujemo!“ Aleluja!

Danas nećemo bježati razočarani od groba Isusova kao ona dvojica učenika iz Evanđelja, jer su im se sve nade srušile. Razumijemo muku prvih Isusovih učenika, jer i mi kao Isusovi učenici, očekujući mnoge nade ubrzo shvaćamo da se brzo ruše u beznađe. Svakodnevno se i posvuda susrećemo s križevima i križnim putovima, s umiranjima i grobovima, s ruševinama mnogih naših nada kojima smo se tako radovali. U životu se nadamo i sigurno jedni od drugih očekujemo ljubav, istinu, život u slozi i miru, a nailazimo na mržnju i laž, nerazumijevanja, nemir i umiranje temeljnih životnih vrijednosti i vrlina. Priželjkujemo pravdu i pravednost, vjeru i povjerenje, poštovanje i solidarnost a nailazimo na tolike
nepravde, na nepovjerenje i sumnjičenja, na nevjeru i nepoštovanje sve do vrijeđanja i prezira.

 

Braćo i sestre! Krist je uskrsnuo! Ima grobova na koje su ljudi navalili tako veliko kamenje da ga ljudske snage više ne modu maknuti, ni grobove otvoriti… „Tko će nam otvoriti vrata grobna?!“ pitale su ožalošćene žene hodajući prema grobu svoga Učitelja i Spasitelja na uskrsno jutro.  A onda su vidjele čudo nad čudima: „kamen s groba bijaše odvaljen“… I začuju glas anđeoski, nebeski: „Isusa tražite? Uskrsnuo je! I dok su u strahu velikom bježale s praznoga groba, eto im Isusa ususret: „Ne bojte se! Ja sam… Idite, javite mojoj  braći..,“ i svemu svijetu i svim ljudima i narodima. Ja sam s vama do svršetka svijeta!“   Bog je u Isusu Kristu postao čovjek  baš zato da nasuprot  zlim silama, zakonima, pečatima i  stražarima smrti, otvori sve grobove razapetih ljudskih nada.

 

Došao je vratiti ljudima i narodima pokopane nade i otvoriti Božje obzore. Došao je vratiti vjeru da jedino s Bogom život može biti bogat ljubavlju i istinom, pravdom i pravednošću, vjerom i iskrenim povjerenjem. Uskrsli Isus nam javlja  da čovjek može i ovdje na zemlji živjeti „Životom u izobilju“. Krist je doista uskrsnuo! Tu najradosniju vijest ljudske povijesti  javlja danas njegova Crkva  svijetu i svakom čovjeku i narodu. Krist je ostao s nama živ u sve dane i u svim događajima, do svršetka svijeta. Susreće nas na putovima života, u našim beznađima, razočaranjima, umiranjima. 

Ide s nama s ljubavlju, zainteresiran za naše muke, križeve, slomljene nade i umiranja. Uskrsli nam vraća nadu u naše ljudsko dostojanstvo, vjeru u naše obitelji, u našu djecu i Domovinu. Vjeru u vrijednosti koje je Bog s ljubavlju ugradio u svakoga od nas, i u povijest našega naroda. Uskrsli nas vodi na Božje  izvore života. Sjeda za naše obiteljske stolove, blagoslivlja naš kruh svagdanji i blaguje s nama…

 

Daje nam milost da ga prepoznamo u lomljenju kruha, u zajedništvu njegove Crkve, i da nam uskrsnom radošću „zaigra srce u grudima“. Krist je doista uskrsnuo! Vjerujemo da On danas želi svakoga od nas i svakoga čovjeka susresti, da želi ući u naše kuće i obitelji, biti za stolom naših nada, blagovati s nama i obdariti nas radošću. U toj vjeri, svima koji ste po svetom krštenju ušli u smrt i uskrsnuće njegovo i svim ljudima dobre volje koji se nadaju, želim da Uskrsloga pozovemo, kao učenici onoga prvoga uskrsnog dana: „Ostani s nama Gospodine!“ Svima od srca želim i čestitam: Blagoslovljeno  vam bilo uskrsnuće Gospodinovo.  

 

U ime suradnika: vlč. Kristijana kapelana, đakona Petra, franjevaca našeg
samoborskog samostana i Sestara služavki malog Isusa svima kličemo:
Sretan i blagoslovljen Uskrs! Aleluja!