Sveti Maksimilijan Kolbe: kako osjetiti raj na zemlji

Sveti Maksimilijan Kolbe: kako osjetiti raj na zemlji

Jeste li se ikad pitali kako nebo izgleda? Ja jesam. Mislim, govorimo o tome cijelo vrijeme u našem kršćanskom životu, ali kada malo dublje razmišljamo o raju zapravo ne znamo puno o tome. Mi znamo da ćemo gledati Boga licem u lice u raju, a znamo i da ćemo ondje naći ispunjenje svih naših najdubljih čežnji. No, ne znamo ni približno koliko bismo to uistinu željeli znati.

Jedan od razloga je taj što je raj previše divan da bismo to razumjeli. Sveti Pavao, koji je zapravo bio uzet na nebo, morao je priznati da je ono što je vidio bilo neopisivo. “Što oko nije vidjelo, uho nije čulo, niti je u ljudsko srce ušlo, to je Bog pripravio onima koji ga ljube”, rekao je on u ushitu zbog onoga što je iskusio.

Ostali sveci i mistici koji su vidjeli naš vječni dom potvrdili su ove apostolove riječi, uvjeravajući nas da je raj neizreciva radost te da bismo ga trebali željeti više od bilo kojeg zemaljskog blaga.

Predznak neba

Unatoč našem neznanju o pravoj prirodi neba ipak imamo mogućnost doživjeti mali predznak svojih radosti ovdje na zemlji. Jedan od mojih omiljenih svetaca, sveti Maksimilijan Kolbe, objašnjava kako možemo imati to iskustvo. Ovako piše svetac vlastitim riječima (dodao sam numeriranje radi lakšeg čitanja). U svakom slučaju, oni koji su na ovoj zemlji imali priliku kušati unaprijed malo neba mogu dobiti neke ideje o tome kako će to biti. Sada svatko može imati to iskustvo. Sve što osoba treba učiniti je:

1. Ići na ispovijed s iskrenošću i marljivošću, tugujući zbog svojih grijeha, uz čvrstu odluku o promjeni svoga života. Osjetit će iznenada mir i sreću, iako kratkotrajno, ali će u usporedbi s tim toliki nedostojni užici ovog svijeta stvarno postati mrski.

2. Neka svatko nastoji primiti Isusa u euharistiji uz pravilnu pripremu.

3. Neka nikada ne dopusti svojoj duši da ostane u grijehu, već neka je odmah očisti.

4. Neka hrabro izvrši svoje dužnosti.

5. Neka uputi ponizne i česte molitve Božjem prijestolju, pogotovo kroz ruke Bezgrešne Djevice.

6. Neka pristupa svakom čovjeku s dobrotvornim srcem, noseći za Boga patnje i teškoće života.

7. Neka čini dobro svima, čak i svojim neprijateljima, isključivo iz ljubavi prema Bogu, a ne radi samohvale ili tuđe pohvale.

Tada će shvatiti što to znači imati predokus raja; a možda će češće pronaći mir i radost čak i u siromaštvu, patnji, sramoti ili bolesti.

Vječnost počinje sada

U pravom smislu riječi, vječni život zaista počinje sada. I raj i pakao su samo potvrde onoga kako su ljudi slobodno odlučili živjeti u ovom životu. Ako biramo put sebičnosti, oholosti, pohlepe, požude i sve ono što nije Božje,  imat ćemo vrlo brzo realnu predodžbu o jadu pakla. Ali, ako smo umjesto toga izabrali put svetosti, odricanja, opraštanja i ljubavi prema Bogu i bližnjemu, naći ćemo takav mir i radost da će to biti pravi predokus neba.

Možda mislite da ste živjeli previše grešno da imate to iskustvo neba – ali to jednostavno nije istina. Nikada nije prekasno vratiti se Bogu. Obratite se s iskrenim srcem, ispovjedite se i vratite se svom nebeskom Ocu koji vas voli i koji čeka da vas prihvati. Tada ćete i vi okusiti mir koji je iznad svakog razuma.