Svečana akademija „Zapamtite Vukovar“ u Samoboru

Svečana akademija „Zapamtite Vukovar“ u Samoboru

U župi sv. Anastazije mučenice u Samoboru već se tradicionalno obilježava obljetnica okupacije grada Vukovara. Program je pripremila zajednica mladih koju predvodi župni vikar vlč. Josip Čulig. Akademiji koja se ove godine održala 15. studenog prisustvovali su pripadnici 151. samoborske brigade, obitelji poginulih i nestalih branitelja, Samoborska narodna garda, gradonačelnik grada Samobora Krešo Beljak te ostali župljani.

Nakon večernje mise u 18h koju je predvodio vlč. Čulig, program je započeo hrvatskom himnom, nakon čega se okupljenima obratio voditelj programa gospodin Marijan Telišman, hrvatski branitelj i pripadnik Hrvatskog časničkog zbora grada Samobora. Instrumental Bliže, o Bože moj uveo je okupljene u program koji je sadržavao tekstove i pjesme o ratnom Vukovaru te kratak arhivski snimak razaranja Vukovara i vukovarskih branitelja koji su nadljudskim naporima branili grad. Prigodni govor održao je predsjednik Udruge branitelja 151. samoborske brigade gospodin Franjo Horvat. S pjesmom Oči u oči koju su pratile slike živih i poginulih branitelja Vukovara, program u crkvi je završen te su se vjernici uputili u obližnji Park domovinske zahvalnosti gdje su položeni vijenci te zapaljeni lampioni ispred spomenika poginulim braniteljima iz Samobora i Svete Nedelje. Molitvu je predvodio samoborski župnik, prečasni Davor Štuljan, a zbor mladih je za kraj otpjevao pjesmu Bože, čuvaj Hrvatsku.

Jedan od branitelja grada Vukovara također je bio prisutan na akademiji. Nikica Burić, poznat pod ratnim nadimkom Samoborac, srdačno je pozdravljen od svojih sugrađana. Njegovi suborci opisuju ga kao hrabrog i nepokolebljivog borca, uvijek spremnog za akciju koji je već tijekom bitke ušao u legendu. Mladi su se pobliže upoznali s događanjima u Vukovaru 1991. godine, a stariji prisjetili teških vremena kada se stvarala i branila mlada hrvatska država.

Luka Šarić