Pet svetaca zaštitnika piva

Pet svetaca zaštitnika piva

“Od ljudskog znoja i Božje ljubavi, pivo je došlo na svijet.“ Sv. Arnulft (Arnold) iz Metza

[2003Sept22a_zps51ec1ffc[1]]

Ah, pivo. Ovo blagoslovljeno piće jedno je od velikih životnih užitaka i neupitan znak velike Božje ljubavi prema nama.

Stoljećima pripremano od redovnika, pivo je uvijek imalo blizak odnos s katoličanstvom. U stvari, Sveta Majka Crkva dokazala je svoju ljubav prema tom napitku službenim blagoslovom piva u tekstovima Rimskog obreda.

Želim spomenuti petoricu svetih ljudi za koje postoji mogućnost da budu prozvani svecima zaštitnicima plemenite umjetnosti proizvodnje piva.

1. Sveti Arnulf (Arnold) od Metza je možda najpoznatiji pokrovitelj piva. Sveti Arnulf bio je biskup i savjetnik kralja Teudeberta II. Nakon smrti pokopan je u remiremontskoj opatiji, no župljani iz njegove biskupije Metz, koji su ga već bili štovali kao sveca i htjeli da tijelo njihova biskupa bude vraćeno u biskupiju, otišli su na ekshumaciju tijela. Putovanje je bilo u posebno vrućem dijelu godine, a putnici su padali u nesvijest od žeđi. Jedan od župljana, po imenu Duc Notto, uzviknuo je: “Po moćnom zagovoru biskup Arnold će nam donijeti ono što nam nedostaje.” Čudo se dogodilo, krigla pive je presušila tek kada su svi hodočasnici utažili svoju žeđ.

2. Sveti Gambrinus – prije svega, sveti Gambrinus zapravo nije svetac. U stvari, to je nejasno je li on bio stvarna osoba ili jednostavno mit temeljen na stvarnim povijesnim uglednicima. Ipak, sv. Gambrinus utjelovljuje radosno uživanje ovog alkohola, i čak mu se pripisuje otkriće tehnike varenja piva. Neki kažu da je naučio vještinu proizvodnje piva od bogova, postoje i oni koji kažu da je jednostavno bio čovjek koji bi mogao piti velike količine piva. Bez obzira na to, on je poznat u europskom folkloru kao predstavnik piva za veselje narodu.

3. Sveti Augustin – naučitelj milosti je svetac zaštitnik mnogih stvari, a ništa manje i onih koji prakticiraju umjetnost piva. Jasno kako je on postigao tu razliku, to je vjerojatno kroz svoja duboka obraćenja kroz koja je preobražen od divlje, pijane i raskalašene duše u svetog i umjerenog biskupa.

4. Sveti Luka evanđelist – da, to je sveti Luka koji je napisao Lukino evanđelje. Ovaj svetac je zaštitnik svega, od zlatara do čipkarica i kipara – a on je još jedan svetac zaštitnik pivara. Ako mi netko može objasniti vezu između svetog Luke i piva, ja ću mu biti zahvalan!

5. Sveti Vjenceslav – poznat po svojoj herojskoj ljubavi prema siromašnima i suosjećanju za izopćenike. Bio je štovan odmah nakon njegova mučeništva godine 935. Možda ste čuli za ovog dobrog kralja prije svega zbog njegova sveta života koji se slavi u pjesmi, ali vjerojatno niste znali da je i zaštitnik pivara. Sada znate.

Zaključak

Pivarstvo je uvijek čašćeno kao plemenita i časna umjetnost, a kroz stoljeća, mnogi pivovari majstori su zazivali ove svete zaštitnike da im pomognu u svojem zanimanju. Bilo da se bavite domaćom proizvodnjom piva ili jednostavno uživate u pivu, ne možete pogriješiti moleći zagovor ovih svetih ljudi. Živjeli!