Božićne jaslice i njihova povijest

Božićne jaslice i njihova povijest

Još kao mala djeca, ispod bora smo stavljali male jaslice sa Isusom, Marijom i Josipom. Osim njih, pronaći ćete i nekoliko životinja, pastira te anđele. Postavljaju se na Badnjak, prilikom kićenja bora, a tamo ostaju sve do blagdana Sveta tri kralja.

Prve jaslice su bile one u Betlehemu, no prve jaslice sa živim ljudima i životinjama postavio je sveti Franjo Asiški, davne 1223. godine u talijanskom mjestu Grecciju. Tamo je slavio polnoćku sa svojom subraćom, a pored oltara nalazile su se jasle sa slamom. U to vrijeme Franjo je bio tek đakon te zato nije mogao služiti misu, već ju je samo govorio. Prema legendi, kod podizanja, ukazalo se Dijete Isus.

Papa Honorije III. odobrio je Franjino postavljanje jaslica u crkve. Sveta Klara Asiška poticala je postavljanje jaslica u samostanima klarisa. Prve jaslice s figuricama, koje se nalaze ispod bora, postavljene su u samostanu Fussen u Bavarskoj 1252. godine.

Najstarije jaslice u Hrvatskoj čuvaju se na otočiću Košljunu kraj Krka. Papa Ivan Pavao II. započeo je 1982. godine, tradiciju postavljanja jaslica u Vatikanu na Trgu sv. Petra ispred božićnog drvca.